Παύλος και Νικόλαος: «Θέλουμε πίσω την ελληνική ιθαγένεια – Στις φλέβες μας ρέει Ελλάδα»

Οι δύο μεγαλύτεροι υιοί του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής τους συνέντευξης, τόνισαν μεταξύ άλλων πως «θέλουμε πίσω την ελληνική ιθαγένεια, στις φλέβες μας ρέει Ελλάδα».

Ειδικότερα, τα δύο παιδιά του τέως Βασιλιά περιέγραψαν πώς βίωσαν την κατάσταση μετά την κατάργηση της βασιλείας, πώς είναι να μεγαλώνεις ως παιδί βασιλιά χωρίς βασίλειο και για το αν τους ενδιαφέρει η ενασχόληση με την πολιτική στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την απώλεια του πατέρα τους ο Παύλος ανέφερε «Είναι δύσκολο, δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα, αλλά είχε κουραστεί πολύ. Μας ήρθε ξαφνικά. Παρ’ όλα αυτά, η οικογένεια είναι πολύ δεμένη, ήθελε ο πατέρας μου να κρατάμε μία ζεστή οικογένεια. Σαν πατέρας ήταν αυστηρός, αλλά πολύ αγαπητός. Τον βάραινε πάντα η ιστορία αλλά ήξερε πώς να διαλέξει τη στιγμή να είναι πατέρας. Όταν πέθανε ο παππούς μου είχαμε κλείσει 100 χρόνια βασιλείας».

«Είναι μεγάλη λύπη, μου λείπει ο άνθρωπος, ίσως ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Προχτές πήγα να φάω με τη μητέρα μου και είπα “θα πάω στους γονείς μου”, δεν ξέρω πόσος χρόνος θα περάσει για να το καταπιώ», παραδέχεται από την πλευρά του ο Νικόλαος.

«Μας μεγάλωσε με ελληνική παιδεία. Είχαμε Έλληνα καθηγητή στο σπίτι και μετά πήγα οικοτροφείο και είμαι ευγνώμων που μπήκα στην καθημερινότητα του Έλληνα. Το να ζεις μαζί με συμμαθητές που ήταν η πρώτη τους γλώσσα τα ελληνικά αυτό με βοήθησε άρα πολύ» πρόσθεσε ο Νικόλαος.

Σχετικά με το πραξικόπημα, ο Παύλος ανασύροντας μνήμες από εκείνη την περίοδο όπως τη βίωσε μέσα από τον πατέρα του, δήλωσε:

«Στο πραξικόπημα δεν ήθελε να χυθεί αίμα και έτσι φύγαμε αλλά εγώ δεν το βλέπω έτσι. Το μόνο λάθος που θεωρούσε ότι έκανε ήταν ότι το γράμμα που έστειλε στον πρωθυπουργό ήταν δυνατό και έγινε μία κρούση μεταξύ τους αλλιώς έκανε ό,τι μπορούσε για να προσφέρει το καλύτερο για την πατρίδα του».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του τέως βασιλιά ρωτήθηκαν για το αν επιθυμούν την επιστροφή της ελληνικής ιθαγένειας και για το επώνυμο Γλύξμπουργκ.

Και οι δύο εξέφρασαν την επιθυμία να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια την οποία αφαίρεσε από τη βασιλική οικογένεια με νόμο ο Γεώργιος Παπανδρέου, ενώ συμπλήρωσαν πως δεν τους ευχαριστεί το επώνυμο Γλύξμπουργκ. Είμαστε Έλληνες, δεν είμαστε Γλυξμπουργκ αναφέρουν και οι δύο και δηλώνουν πως κρατούν το επίθετο «της Ελλάδος».

«Συστήνομαι ως Παύλος της Ελλάδος, ενίοτε και ως Πρίγκιπας Παύλος. Το αν είμαστε εδώ σε αυτή τη χώρα Πρίγκιπες με μία εργατική θέση δεν είμαστε, αλλά δεν θα πει ότι δεν είμαστε Πρίγκιπες, γιατί αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από τη χώρα. Απλώς είσαι γεννημένος Πρίγκιπας».

«Δεν θέλω να επιλέξω επίθετο, έχω επίθετο το “Της Ελλάδος”. Γιατί να το αλλάξω; Όταν έγινε ο νόμος έγινε για να μας επιτεθούν. Κάποιος αποφάσισε μια μέρα ότι δεν έχεις το όνομά σου… Δεν είναι τίτλος, είναι όνομα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα» υπογράμμισε ο Παύλος.

Από πλευράς του ο Νικόλαος μίλησε για την αγάπη του στην Ελλάδα, την οποία νιώθει ως τον τόπο του παρότι δεν έχει πια την ιθαγένεια.

«Συστήνομαι ως Νικόλαος. Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως Πρίγκιπα Νικόλαο. Δεν το ζητάω να με αποκαλέσει κάποιος Υψηλότατο. Δεν υπάρχει και λόγος» και πρόσθεσε:

«Παντού αισθανόμουν ξένος»

«Παντού αισθανόμουν ξένος, υπηρέτησα στην Αγγλία, αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκα Άγγλος. Εδώ αισθάνθηκα ότι είναι ο τόπος μου και μου δίνει τρομερή ευτυχία» για να συνεχίσει:

«Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια, μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να αποκτήσω την ιθαγένεια, επίθετο δεν έχω, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτόν τον τόπο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς» και να καταλήξει:

«Εγώ περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να πάω να υπηρετήσω στον Στρατό. Η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον Ελληνικό Στρατό. Δεν μου ήρθε ποτέ. Αν μπορούσα ποτέ να ζητήσω ένα ρουσφέτι από τον εκάστοτε Υπουργό Άμυνας, θα ήταν: βάλε με να υπηρετήσω», επισημαίνει ο γιος του τέως βασιλιά.

Τέλος, αναφορικά για το αν θα επιθυμούσαν κάποια βουλευτική θέση σε μελλοντικές εκλογές και οι δύο παραδέχθηκαν πως τους το ζήτησαν διάφοροι αλλά το πολιτειακό ζήτημα έχει λήξει στην Ελλάδα και απαντούν πως το «σύνταγμα είναι σύνταγμα».

«Επειδή μου το ζήτησαν διάφοροι, άνθρωπος είμαι και το σκέφτηκα. Έκατσα, τα έβαλα κάτω και αποφάσισα ότι δεν είναι για μένα», απαντά ο Νικόλαος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται επί του θέματος και ο Παύλος, ξεκαθαρίζοντας: «Μπορώ να προσφέρω κι εγώ ως αυτός που είμαι στη χώρα μας. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η πολιτική της Ελλάδας, αλλά όχι να κατέβω για βουλευτής».

Όσον αφορά τη φημολογία των προηγούμενων ετών και δεκαετιών για μία επιστροφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας, οι δύο του γιοι αναφέρουν πως δεν υπάρχουν τέτοιες φιλοδοξίες.

Ο Νικόλαος, όταν ακούει αυτό το ερώτημα, γελάει. «Δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες», λέει.

«Είχε ακουστεί για κάποιο χρονικό διάστημα την τελευταία πενταετία ότι θα ξεκινήσω δικό μου κόμμα, ότι θα κατέβω στην πολιτική… ήταν ψέμα. Δεν το είχα σκεφτεί, δεν είχα σκοπό. Αλλά επειδή ακούστηκε και μου το ζήτησαν διάφοροι, άνθρωπος είμαι, το σκέφτηκα, το έβαλα κάτω κι αποφάσισα ότι δεν είναι για μένα. Δεν ήθελε και ο πατέρας, αλλά το σκέφτηκα νηφάλια και ήρεμα.

Αν μπαίνοντας στην πολιτική θα προσφέρεις πολλά περισσότερα στην πατρίδα σου, να το σκεφτώ, αλλά δεν βρήκα κάποιον τέτοιο που θα έχει επιχειρήματα να με πείσει. Άνθρωποι στο δρόμο μου το ζητάνε, φίλοι επιχειρηματίες και άλλοι μου το έχουν ζητήσει, αλλά πολιτικό κόμμα όχι.

Σκοπός μου είναι να προσφέρω με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ. Είτε ως ιδιώτης, είτε ως εθελοντής, είτε ως Έλληνας που ταξιδεύει στο εξωτερικό και μιλά με ανθρώπους που έχουν επιρροή σε αποφάσεις, πάντα για το καλό της πατρίδας».

Στη συνέχεια ο Παύλος ερωτήθηκε αν σκέφτηκε ή επιχείρησε να κατέβει στην πολιτική. «Δεν έχω σχέση με κανένα κόμμα, ούτε μας έχουν ζητήσει βοήθεια», απαντά.

«Στο δρόμο μας έχουν πει να πολιτευτούμε. Δεν το θέλαμε όμως. Ούτε εγώ, ούτε ο πατέρας, ούτε τα παιδιά. Δεν είναι στο πρόγραμμα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η πολιτική της Ελλάδας, όχι όμως να κατέβω». 

pronews.gr

Από το Blogger.