Γιάννης Οικονόμου: «Τον Φεβρουάριο θα επανεξεταστεί ποια γήπεδα θα λειτουργήσουν»

Την αδυναμία ελέγχου ταυτοπροσωπίας εισιτηρίων και λειτουργίας των καμερών χαρακτήρισε τα δύο βασικά ζητήματα που υπάρχουν στα γήπεδα ο Γιάννης Οικονόμου. Τι υποστήριξε για τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αθλητική βία.

Για “αποκτήνωση του χουλιγκανσιμού” έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας για τα επεισόδια στον Ρέντη που οδήγησαν στον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την οπαδική βία.

“Η πολιτική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις κάθε φορά” είπε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ANT1 το βράδυ της Δευτέρας (11/12). Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, υποστήριξε πως έχουν γίνει πράγματα στο πλαίσιο της αθλητικής βίας. “Άνθρωποι έχουν πάει φυλακή. Επειδή άλλαξε το νομικό πλαίσιο, έχει εργαλεία στα χέρια της η Αστυνομία.” είπε στη συνέχεια.

“Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας στο κλίμα αποκτήνωσης του χουλιγκανισμού που ζούμε. Είτε διότι είναι συνεπακόλουθο μιας τεράστιας κουλτούρας βίας, είτε γιατί χρειάζονται ενίσχυση τα μέτρα και καλύτερη εφαρμογή, είτε γιατί χαίρουν ηθικής και υλικής υποστήριξης από κύκλους που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα” σημείωσε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μαζί με τον Γιάννη Βρούτση την Τρίτη (12/12), ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη είπε: «Θα ζητήσουμε να εξεταστεί σαν δράση εγκληματικών συμμοριών και με συμπεριφορές που συνδέονται με άλλες υποθέσεις όπως εμπορίας ναρκωτικών, και με βαθύ ιστορικό που θα καλύπτει πολύ πίσω, σε δολοφονίες και πρόσωπα. Θα ζητήσουμε επανέλεγχο σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσουν τις Αρχές να αναζητήσουν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς σε αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων».Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως “σε ένα αθλητικό γεγονός με 40 χιλιάδες ανθρώπους δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία”. “Χρειάζεται να σταθμίσουμε τον ρόλο τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία θα κάνει καλύτερα την δουλειά της στα γήπεδα. Η δίμηνη προθεσμία δόθηκε για να εφαρμόσουν οι ΠΑΕ πράγματα που είναι ψηφισμένα” πρόσθεσε.

“Ορθώς οι υγιείς φίλαθλοι αισθάνονται ότι τιμωρούνται εξαιτίας ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα γήπεδα για να κάνουν επεισόδια” είπε στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου.

Αναφορικά με τα δύο βασικά ζητήματα που υπάρχουν στα γήπεδα, είπε ότι αυτά είναι η “αδυναμία ελέγχου ταυτοπροσωπίας εισιτηρίων και λειτουργίας καμερών”. “Η λογική της απόφασης, για να κάνει η αστυνομία την δουλειά της, πρέπει να έχει στοιχεία από κάμερες και τον κάτοχο των εισιτηρίων” εξήγησε στη συνέχεια.

Παράλληλα, προανήγγειλε επανεξέταση των λειτουργιών των γηπέδων, τονίζοντας ότι “εάν δεν πληρωθούν οι συνθήκες είναι σαφές ότι θα επανεξεταστεί στις 12 Φεβρουαρίου ποια γήπεδα θα λειτουργήσουν και ποια όχι”.

Τέλος. ο κ. Οικονόμου εξήρε την επιλογή της Αστυνομίας για μαζικές προσαγωγές, λέγοντας ότι “υπάρχει πλήθος στοιχείων που θα οδηγήσει και θα ξετυλίξει το κουβάρι ακόμη παραπέρα, ενδεχομένως μέχρι και υποκινητές που να μπορεί να μην φανταζόμαστε αυτήν την ώρα”.

Κύρια σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Οικονόμου στον ΑΝΤ1

"Η πολιτική αντιμετώπισης της βίας, της οπαδικής βίας εν προκειμένω, οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται κάθε φορά στις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε κάνει πράγματα στην αντιμετώπιση τη οπαδικής βίας. Θα ήταν άδικο και μηδενιστικό να πούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Βρίσκονται άνθρωποι στη φυλακή, επειδή άλλαξε το νομικό πλαίσιο. Βρίσκονται άνθρωποι στη φυλακή επειδή τους συνέλαβε η Αστυνομία. Έχει εργαλεία στα χέρια της η Αστυνομία που μπορεί να συλλαμβάνει, αλλά προφανώς -όπως φαίνεται- οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη δράση μας σε αυτό το κλίμα αποθράσυνσης, -επιτρέψτε μου να πω αποκτήνωσης- του χουλιγκανισμού που ζούμε για διάφορους λόγους: είτε διότι έτσι είναι συνεπακόλουθο μιας τεράστιας κουλτούρας βίας που υπάρχει, είτε διότι χρειάζονται ενίσχυση τα μέτρα και καλύτερη εφαρμογή, είτε διότι οι χούλιγκανς εξακολουθούν να βρίσκουν ηθική και υλική υποστήριξη από κύκλους, τους οποίους οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Θα ζητήσουμε την αναβάθμιση, από πλευράς Δικαιοσύνης, της παρακολούθησης του συνόλου της υπόθεσης αυτής, ώστε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας, αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπόριο ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οπαδικό οικοσύστημα.

Θα ζητήσουμε επανέλεγχο μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αντιμετωπίσουν -σε ό,τι αφορά και στους φυσικούς, αλλά ενδεχομένως και τους ηθικούς αυτουργούς- όλη αυτή την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων.

Σε ένα αθλητικό γεγονός, που υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία. Βρισκόμαστε ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις, που είναι τελείως εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Υπάρχουν φωνές που λένε πως δεν έχει καμία δουλειά η Αστυνομία στα γήπεδα και φωνές που λένε να είναι η Αστυνομία στα γήπεδα και να κάνει τα πάντα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να σταθμίσουμε ξανά το ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της στα γήπεδα.

Η δίμηνη προθεσμία για το κεκλεισμένων των θυρών δόθηκε για να φροντίσουν οι ΠΑΕ να εφαρμοστούν πράγματα τα οποία είναι ψηφισμένα. Υπάρχει ένα ζήτημα με τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει τα εισιτήρια διαρκείας τους, που πηγαίνουν στα γήπεδα χωρίς να προξενούν κανένα πρόβλημα και βλέπουν ότι τιμωρούνται και αυτοί, εξαιτίας ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα γήπεδα για να κάνουν επεισόδια και απαράδεκτες πράξεις. Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα και οφείλουμε να το εξηγήσουμε στον κόσμο που μας ακούει. Υπάρχει μία αδυναμία ελέγχου το αν αυτός που έχει πληρώσει ή εφοδιαστεί το συγκεκριμένο εισιτήριο είναι το πρόσωπο που πάει και κάθεται στο γήπεδο.

Υπάρχει και μια αδυναμία ελέγχου μέσω του συστήματος καμερών, που θέλει είτε βελτίωση είτε χτίσιμο, σε ορισμένες περιπτώσεις, από την αρχή. Υπάρχει μια σειρά από προβλήματα. Ποια είναι η λογική της απόφασης που πήραμε; Και εδώ είναι και η απάντηση σε ορισμένους που λένε "μα καλά για 100-200-500-1000 την πληρώνουμε όλοι; Τι κάνει η Αστυνομία; γίνεται αυτό επειδή δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της;". Μα ακριβώς για να κάνει τη δουλειά της, γιατί η Αστυνομία δεν μπορεί να πηγαίνει στα γήπεδα και να συλλαμβάνει όποιον έχει ποινικό μητρώο, δεν δουλεύει έτσι. Χρειάζεται στοιχεία, για να τα έχει, πρέπει να έχει εικόνες από κάμερες. Πρέπει να έχει στοιχεία ότι ο τάδε που έχει αγοράσει ηλεκτρονικά το εισιτήριο του είναι ο συγκεκριμένος και βρίσκεται εκεί. Ούτως ώστε κανένας να μην μπορεί να ξεφύγει, εφόσον έχει δημιουργήσει ζητήματα και να μην είναι αναγκασμένη η Αστυνομία να βάλλει κατά δικαίων και αδίκων. Εάν αυτές οι συνθήκες δεν πληρωθούν, θα είναι σαφές ότι θα επανεξετάσει στις 12 Φεβρουαρίου το κατά πόσο και ποια γήπεδα που θα πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούν να ανοίξουν για τους φιλάθλους.

Στόχος είναι να λειτουργήσουν οι κάμερες και να μην υποτιμούμε και τη δεύτερη συνθήκη που ειναι πάρα πολύ βασική. Στα αλήθεια σήμερα ποιος μπορεί να πει οτι αυτος που εχει αγοράσει το εισιτήριο ειναι 100 % το φυσικό πρόσωπο που πηγαίνει και κάθεται στη θεση του; Δεν πρέπει αυτα να τελειώνουν καποια στιγμή και και οι ΠΑΕ να αναλάβουν την ευθύνη τους στο να τηρούνται αυτες οι συνθήκες;

Δεν θέλω να πω πολλά για τη σημερινή συνέντευξη του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και για την ντροπιαστική ανακοίνωση την ημέρα που χτυπήθηκε ο αστυνομικός. Το μόνο που θέλω να πω ειναι ότι αυτού του τύπου οι αντιδράσεις βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την κοινή λογική, με το περί δικαίου αίσθημα και με τα στοιχεία που προκύπτουν απο τις έρευνες της Αστυνομίας, της δικογραφίας, από τις ανακρίσεις και απο όσα θα έρθουν στην επιφάνεια απο την ανάλυση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί στον χώρο εκείνο.

Εξαιτίας της επιλογής της Αστυνομίας να κάνει αυτή τη μαζική προσαγωγή, υπάρχει πλήθος στοιχείων που θα οδηγήσει, θα ξετυλίξει το κουβάρι ακόμα παραπέρα. Ενδεχομένως μέχρι και υποκινητές που μπορεί να μην φανταζόμαστε αυτήν την ώρα. Όλα θα αξιοποιηθούν. Εκείνο που είναι πολύ σημαντικό όμως να πούμε είναι ότι την ώρα που έχουμε αυτή τη δολοφονική δράση από αφιονισμένους χούλιγκαν, αυτήν την κτηνώδη συμπεριφορά, δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί κανείς να προσπαθεί να δώσει το οποιοδήποτε ηθικό, ιδεολογικό, οπαδικό έρεισμα, την όποια δικαιολογία σε αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες. Αυτό είναι απαράδεκτο".

Από το Blogger.