Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Το πρωτάθλημα της  Super League επιστρέφει σε αγωνιστική δράση σήμερα Σάββατο (16/12) χωρίς κόσμο στα γήπεδα για τους επόμενους δύο μήνες. Για να επιστρέψει η κανονικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι ομάδες θα πρέπει να εναρμονιστούν με τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Γιάννης Βρούτσης για την πάταξη της οπαδικής βίας.

Η λειτουργία των καμερών ασφαλείας, η ταυτοπροσωπία των κατόχων εισιτηρίων και η καταγραφή μελών από τις λέσχες των ομάδων, ήταν μέτρα τα οποία είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν, υπήρχαν, αλλά μαζί τους συνυπήρχε και η… επιλεκτική χρήση τους για διάφορους λόγους.

Πλέον αυτά ξαναήρθαν στο προσκήνιο και αναμένονται να παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη Τετάρτη, προκειμένου να τεθούν άμεσα προς ψήφιση.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, έχει στα χέρια του επτά νέα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας, τα οποία επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο.

Σε αυτά τα μέτρα αυστηροποιείται το πλαίσιο για: τις Λέσχες Φιλάθλων, την ενεργοποίηση του Ψηφιακού Μητρώου Λεσχών Φιλάθλων, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση στην Ηλεκτρονική Εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), την ενίσχυση των Διοικητικών Μέτρων από πλευράς Πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, την εισαγωγή ρήτρας παραβατικότητας για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, που θα αφορά τον πόρο από το Στοίχημα και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σύμφωνα με τις προσταγές της Σύμβασης Saint Denis, για την καταπολέμηση της βίας.

Πιο συγκεκριμένα, για τις Λέσχες, αναμένεται να μειωθούν σε μόνο μία ανά έμβλημα ομάδας, η οποία που θα λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ, εφόσον βέβαια υφίσταται ΠΑΕ.

Επίσης, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση στην Ηλεκτρονική Εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων, αν βρεθεί οποιαδήποτε πλημμέλεια στην λειτουργία του κατά τον εβδομαδιαίο έλεγχο που θα διεξάγεται, ο αγώνας θα πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. Εδώ προστίθεται και η επικαιροποίηση των διατάξεων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της ταυτοποίησης του κατόχου του, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τέλος, σχετικά με την ενίσχυση των Διοικητικών Μέτρων από πλευράς Πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, θα υπάρχει π.χ. η ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, σε περιπτώσεις ρίψης κροτίδας, πυρσού, καπνογόνου, φωτοβολίδας και οποιασδήποτε γενικώς εύφλεκτης ύλης που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη.

Από το Blogger.