Καιρός: Επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, για σήμερα Σαββάτο 16 Δεκεμβρίου, χιονοπτώσεις σε ορεινά, ημιορεινά και σε περιοχές της βορειοανατολικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τοπικά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο. Πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 8-12 βαθμών.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 κακοκαιρία θα επικρατήσει σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ θα χιονίσει στα ηπειρωτικά ορεινά, στα ορεινά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά το πρωί θα εξασθενήσουν και προοδευτικά θα σταματήσουν. Αρκετά έντονα θα είναι τα φαινόμενα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, περιοχές όπου θα χιονίσει στα βόρεια πεδινά τους τμήματα και σε πεδινά τμήματα του Έβρου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -4 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 6, στην Ήπειρο από 2 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 2 έως 8-9, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 13-14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 14, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από 4 έως 8 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 11 έως 18-19 βαθμούς.

Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Βόρειο Αιγαίο. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις επίσης έως 5 μποφόρ, ωστόσο το απόγευμα θα επικρατήσει παντού βόρειο ρεύμα με εντάσεις 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων με εντάσεις 4-5 μποφόρ αλλά βαθμιαία θα επικρατήσει ανατολικό ρεύμα με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες που μέχρι το ξημέρωμα θα εξασθενήσουν. Για το υπόλοιπο της ημέρες αναμένονται βροχές κατά τόπους και κατά περιόδους, με έμφαση στα βόρεια του νομού. Παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, ενισχυόμενοι προοδευτικά στα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις ενώ προοδευτικά θα χιονίσει και σε ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς.

Από το Blogger.