«Το νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες δε θα αφήνει κενά – Δεν θα μπαίνει ο παραβατικός στο γήπεδο»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μίλησε  στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για την παραβατικότητα που υπάρχει στο συγκεκριμένο χώρο και την υλοποίηση των μέτρων που πάρθηκαν. 

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η παραβατικότητα στον αθλητικό χώρο που μετεξελίσσεται εδώ και χρόνια από απλούς ξυλοδαρμούς σε εγκληματικότητα πλέον, σε δολοφονίες, έχει αλλάξει και τα χαρακτηριστικά και του χώρου που εξελίσσεται» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Πρόσθεσε ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό διαπιστώνουμε ότι μέσα στα γήπεδα δεν εξελίσσονται πλέον επεισόδια, αυτά εξελίσσονται εκτός γηπέδου. Όμως αυτό που πρέπει να δούμε, να εστιάσουμε την προσοχή μας και να γνωρίζουμε είναι ότι η μήτρα που καλλιεργείται αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά και καλλιεργούνται τέτοιες λογικές οπαδικής λογικής, χουλιγκανικής λογικής, έχει τη μήτρα της μέσα στο γήπεδο. Άρα η στόχευσή μας είναι πλέον μέσα στο γήπεδο. Να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Να μη δίνεται η δυνατότητα στον οποιοδήποτε παραβατικό να μπαίνει μέσα, να γνωρίζουμε τον κάθε ένα και την κάθε μία που μπαίνει στο γήπεδο.Σε όποια θέση κι αν καθίσει θα ξέρουμε την ταυτότητα του και ταυτόχρονα να ξέρει και ο ίδιος ότι το γνωρίζουμε, ότι είναι μέσα και ταυτόχρονα ότι παρακολουθείται από τις κάμερες. Αυτό θα είναι μία αλλαγή στη συμπεριφορά, στη λειτουργία και σε αυτό που θα εξελιχθεί μεσομακροπρόθεσμα».

Ο κ. Βρούτσης συνέχισε αναφέροντας ότι « αυτό που εγείρεται ως ερώτημα είναι η υλοποίηση αυτών που εξαγγέλθηκαν.

Και ένα ερώτημα που αυθόρμητα βγαίνει γιατί δεν έγιναν τόσο καιρό αφού είχαν νομοθετηθεί; Αυθόρμητο ερώτημα που βγαίνει από τα χείλη του καθενός. Απαντώ λοιπόν ευθέως: πρώτον, ναι, διαχρονικά υπήρχε η καλή πρόθεση, από προγενέστερους υπουργούς από εμένα να υλοποιηθεί και το θέμα των καμερών και το θέμα της ταυτοπροσωπίας. Δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο υπήρχε ήταν ελλιπέστατο, για να μην πω σχεδόν ανύπαρκτο. Δεν υπήρχε πλαίσιο μέσα από το οποίο να λειτουργήσει. Δηλαδή αν πούμε ότι βάζουμε κάμερες στα γήπεδα και δεν προσδιορίσουμε τι κάμερες θέλουμε, πού θα βλέπουν τι θα βλέπουν, ποιος θα τις ελέγχει και τι θα κάνει αυτός που τις ελέγχει, νομίζω ότι είναι νομοθέτηση στο κενό. Αυτό υπήρχε στο παρελθόν.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα διαπίστωσα αυτό το κενό, όταν στις πρώτες μου αποφάσεις ήταν η ασφάλεια των αθλητικών χώρων, για πρώτη φορά στο Υπουργείο Αθλητισμού να είναι ύψιστη προτεραιότητα. Είδατε ότι η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν με την υπογραφή μου να υπάρχει θέμα ασφάλειας σε όλους τους αθλητικούς χώρους. Δηλαδή στατική επάρκεια συνδυαστικά με άδεια πυρασφάλειας, κάτι που δεν υπήρχε, το κάνουμε πράξη. Πλέον όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρώτη προτεραιότητα έχουν την ασφάλεια. Ανάμεσα τους είναι και οι κάμερες.

Το νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες δεν θα είναι μία νομοθετική παρέμβαση στο κενό, ούτε μία παρέμβαση η οποία θα αφήνει κενά. Θα είναι μία παρέμβαση, θα τη δείτε και όταν αναρτηθεί στη διαβούλευση, που έχει συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς αρχή, μέση, τέλος. Δηλαδή πού θα είναι οι κάμερες, τι τεχνολογία θα είναι, τι δυνατότητες θα έχουν οι κάμερες; Ποιος θα τις ελέγχει; η αστυνομία. Πότε θα τις ελέγχει; δύο μέρες πριν. Τι θα κάνει ο αξιωματικός αστυνομίας; θα στέλνει στη ΔΕΑΒ το καλώς έχει ή το κακώς έχει. Πού θα το στέλνει; σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα απαντάει η ΔΕΑΒ, δηλαδή το υπουργείο Αθλητισμού να γίνει ο αγώνας. Αν δεν έχουμε την έγκριση της αστυνομίας, ο αγώνας θα γίνει, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Την ημέρα του αγώνα τι θα συμβεί; Ο αστυνομικός και πάλι αστυνομία θα κάνει έλεγχο αν λειτουργούν οι κάμερες ή όχι. Θα έχουμε επίπτωση πάλι για την ομάδα αν δεν λειτουργούν οι κάμερες. Άρα δηλαδή όλα αυτά είναι σε μία καταγραφή που έχουμε προβλέψει σχεδόν τα πάντα, έτσι ώστε να λειτουργήσει αυτή τη φορά».

Από το Blogger.