Η απάντηση της κυβέρνησης στους κατόχους διαρκείας!

Στο ερώτημα τι απαντά στους κατόχους διαρκείας που δεν θα μπορούν να πάνε στο γήπεδο για δύο μήνες μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης είπε: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ενδεχομένως και την οργή και απογοήτευση κάποιων φιλάθλων, γιατί σε μια τέτοια απαγόρευση οι φίλαθλοι δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν.

Αφορά το σύνολο των γηπέδων, γιατί-να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας-δεν ξεκίνησαν τα επεισόδια την τελευταία εβδομάδα ή τα τελευταία χρόνια. Συμβαίνει πολλά χρόνια και όχι σε 1-2 συλλόγους ή στους οργανωμένους 1-2 συλλόγων. Δεν είναι η μοναδική παρέμβαση, δεν παίρνουμε απλώς μια οριζόντια απόφαση και δεν θα είχε καμία ιδιαίτερη αξία. Είναι μια συνολική παρέμβαση που η βάση της είναι η συνολική ποινική αντιμετώπιση ενδεχόμενων εγκληματικών διοργανώσεων. Για να διερευνηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις πράξεις, ποιοι τις ανέχονται και ποιοι τις υποθάλπτουν».

Πρόσθεσε επίσης «… αντιλαμβάνομαι τη στενοχώρια του κόσμου, αλλά είναι και η δική τους συνεισφορά για να λύσουμε επιτέλους ένα πρόβλημα. Μας ενδιαφέρει να επιστρέψει η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων στα γήπεδα με ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή, μέχρι να εξασφαλιστούν οι προδιαγραφές που βάλαμε για αυτούς τους δύο μήνες, δεν είναι ασφαλής η παρουσία και των υπόλοιπων φιλάθλων. Ποιος μας λέει ότι δεν μπορούν να παρεισφρήσουν εγκληματικά στοιχεία στις υπόλοιπες θύρες. Δώσαμε χώρο και χρόνο και είδαμε πως δεν είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Θα μπορούμε να ξέρουμε πλέον πως στη συγκεκριμένη θέση κάθεται ο συγκεκριμένος φίλαθλος και η ευθύνη θα είναι προσωπική. Οι παρεμβάσεις είναι συνολικές, ξεκινούν από τη ρίζα του προβλήματος και μακάρι να φανούν αρκετές».Συνεχίζοντας είπε: «Η κυβέρνηση έκανε αρκετά για την αντιμετώπιση της βίας, όπως η μη δυνατότητα αναστολής. Φέτος δεν άνοιξαν κάποια γήπεδα αν δεν είχαν τα απαιτούμενα πρωτόκολλα ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι δεν είμαστε στην ίδια σελίδα και δεν τηρούνται όσα πρέπει να τηρηθούν για να μπορούμε να πηγαίνουμε με ασφάλεια στα γήπεδα, θα πρέπει να πάρουμε παραπάνω μέτρα. Τα γήπεδα κλείνουν για δύο μήνες, ελπίζουμε μόνο για δύο μήνες, ώστε να ανοίξουν όπως πρέπει να ανοίξουν. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα επαναξιολογηθούν. Θα ξέρουν πλέον και οι υπαίτιοι των πράξεων πως θα έχουν συνέπειες, πέρα από τις συνέπειες που προβλέπονται από την αθλητική δικαιοσύνη. Το κυριότερο είναι να τιμωρηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ευθύνη».

Για το γεγονός ότι Άλκης και Μιχάλης σκοτώθηκαν εκτός γηπέδου, ενώ και ο τραυματισμός του αστυνομικού συνέβη εκτός γηπέδου, είπε: «Η μόνη μας παρέμβαση δεν είναι να γίνουν οι αγώνες χωρίς θεατές για δύο μήνες. Θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στο να συσχετιστούν μια σειρά από υποθέσεις και να γίνει έρευνα εις βάθος σε όσους είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί διεγείροντας τέτοια αδικήματα. Πράγματι, τα πιο τραγικά περιστατικά έγιναν εκτός γηπέδου. Υπάρχει όμως η βία που ξεκινά μέσα από τα γήπεδα και επεκτείνεται σε άλλα αθλήματα. Ξεκινάμε από τη ρίζα του προβλήματος, που είναι οι εγκληματικές πράξεις, η διερεύνηση συμμοριών ή εγκληματικών διοργανώσεων. Ποιος δίνει εντολές, ποιος τους χρηματοδοτεί, ποιος τους δίνει εξοπλισμό, ποιος τους ανέχεται; Έχουμε περιστατικά και στα γήπεδα, ευτυχώς όχι τόσο ακραία, έχουμε όμως τραυματισμούς φιλάθλων. Θυμάστε τι έγινε στον τελικό του Βόλου, με τραυματισμούς και παικτών. Ξεκινά από τα γήπεδα και καταλήγει στην κοινωνία ή καταλήγει και στα γήπεδα. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως όποιος πάει στο γήπεδο είναι ασφαλής. Μακάρι όσα ανακοινώνουμε σήμερα να είναι αρκετά».Ερωτηθείς γιατί αποφασίστηκε κεκλεισμένων των θυρών ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα απάντησε: «Η απάντηση βρίσκεται στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Για λόγους ασφαλείας προβλέπεται πλέον από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, εξειδικευμένα μπορούμε πλέον να αποφασίζουμε κάτι τέτοιο. Είχαμε ένα τραγικό γεγονός, δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να μας πει ότι μετά από λίγες μέρες μπορεί να γίνει ένας αγώνας του Ολυμπιακού με την αστυνομία να φυλά απέξω. Προέχει πάνω από όλα η ασφάλεια».

Για το γεγονός ότι το λουκέτο μπήκε μόνο στην Super League και όχι σε άλλα αθλήματα όπως το μπάσκετ είπε: «Θεωρούμε ότι τα επεισόδια επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, κάποιες φορές και στο μπάσκετ. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα του βόλεϊ ό,τι συνέβη εκεί. Μεταφέρθηκε ένας στρατός κι έκανε ό,τι έκανε. Στο μπάσκετ έχει αξιολογηθεί ότι μπορούν να γίνουν αγώνες με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Με ένταση, ενδιαφέρον, που δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε οριακούς αγώνες μεταξύ δύο κορυφαίων ομάδων χωρίς τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι δεν θα ήταν σωστό να είχαμε την ίδια απόφαση στα άλλα αθλήματα».

Επίσης διευκρίνισε πως οι ομάδες που «κουβαλούν» ήδη τιμωρία έδρας (π.χ. Ολυμπιακός) δεν θα εκτίσουν την ποινή τους όσο τα γήπεδα είναι κλειστά, αλλά αφού ανοίξουν. «Αν μια ομάδα έχει ήδη μια ποινή, δεν θα την εκτίσουν στο διάστημα που είναι κλειστά τα γήπεδα, αλλά θα εφαρμοστεί αμέσως μετά», σημείωσε.

Από το Blogger.