«Με εμένα το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα γίνει»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας του Δήμου της Αθήνας με τους 8 όμορους Δήμους αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας καθώς και τους στόχους για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, τόνισε για ακόμα μία φορά πως το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα γίνει κανονικά.

Αναλυτικά ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε στο worldenergynews.gr:

Θα θέλαμε να μας κάνετε πιο σαφή την άποψη που διατυπώσατε στη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ περί «κλιματικού χάους. Λένε οι επιστήμονες και μάλιστα οι κλιματικοί επιστήμονες, ότι αν ξεπεράσουμε τους 2 °C από τη μέση θερμοκρασία της γης σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο τότε θα οδηγηθούμε σε κλιματικό χάος.

– Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες και ήδη το Χειμώνα που διανύουμε, η αύξηση της θερμοκρασίας μόνο για τα Βαλκάνια ήταν στους 6,6 °C, παρότι αναφέρεται σε πολύ μικρή περίοδο. Παρόλα αυτά δείχνει την τάση για να ξεφύγουμε από τους 2 °C, που είναι το ψυχολογικό όριο. Για τον λόγο αυτό τα πράγματα γίνονται αρκετά επικίνδυνα και θα πρέπει να δράσουμε τώρα.

Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» πόσο θα κοστίσει;

– Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Θα το χρηματοδοτήσει το Πράσινο Ταμείο, γι’ αυτό και έγιναν τόσο μεγάλες συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρο Βαρελίδη για τις εν δυνάμει χρηματοδοτήσεις, που θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, χρηματοδοτήσεις που είναι ήδη διαθέσιμες.

Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε το ακριβές ποσό που θα δοθεί.

-Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα πάρουμε όσα περισσότερα λεφτά είναι διαθέσιμα από το “Πράσινο ταμείο” τα οποία αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν τα 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ».

Μπορούν οι Δήμοι να πραγματοποιήσουν αυτό το σχέδιο (ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ») χωρίς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

– Όχι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εύκολα διοικητικός χώρος και το δεύτερο πρόβλημα είναι, ότι χρειαζόμαστε θεσμική δυνατότητα για να μπορούμε να απευθυνθούμε άμεσα στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, για παράδειγμα στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Γι’ αυτό λέμε ότι το Υπουργείο ήθελε λεφτά και επιδοτεί τα καύσιμα. Φανταστείτε τι ποσά θα εξοικονομήσει αν παίρνει ενέργεια από εμάς. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο πρέπει να είναι σύμμαχός μας».

Έχετε καλή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

– Έχουμε πολύ καλή συνεργασία η οποία ξεκινάει από σήμερα και ήδη κλείσαμε το επόμενο ραντεβού,

Ο Ηλίας Αποστολόπουλος (Δήμαρχος Παπάγου- Χολαργού) υποστήριξε ότι οι ενεργειακές κοινότητες δεν είναι πετυχημένες (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

-Είναι αλήθεια. Είναι μόνο καταστατικές οι περισσότερες. Δημιουργούνται δηλαδή χωρίς να παράγουν ενέργεια γι’ αυτό κάναμε την εξής αλλαγή: Αντί ο κάθε Δήμος από εμάς να πει “θα κάνω μια ενεργειακή κοινότητα”, εμείς λέμε “η ισχύς εν τη ενώσει”. Όλοι μαζί να παλέψουμε, όχι να κάνουμε άλλη μια ενεργειακή κοινότητα, αλλά να παράξουμε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που να διανέμει φθηνά ρεύμα στους πολίτες.

Δούκας για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού: Με εμένα το γήπεδο θα γίνει

Η τελευταία ερώτηση αφορά το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η Δημοτική Επιτροπή της Αθήνας ενέκρινε προϋπολογισμό κοντά στα 7 εκατ. ευρώ για χωματουργικές εργασίες πάσης φύσεως στο συγκεκριμένο έργο. Θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος;

— Με εμένα το γήπεδο θα γίνει. Το χρονοδιάγραμμα θα είναι αυτό που θα το πούμε εξειδικευμένα και συγκεκριμένα μόλις μπουν οι μπουλντόζες.

Από το Blogger.