Η ΠΑΕ ΟΦΗ διαχωρίζει τους φιλάθλους της, σε ένα γήπεδο που δεν είναι ασφαλές να διεξάγονται αγώνες Super League

Όπως γνωστοποίησε η ΠΑΕ ΟΦΗ την προηγούμενη σεζόν (2023 2024) στο γήπεδό των «ασπρόμαυρων» (συγκεκριμένα στις θύρες 2,3,7) μεμονωμένα περιστατικά έθεσαν σε πολύ σοβαρό κίνδυνο ακόμα και την υπογραφή της άδειας λειτουργίας του «Θ. Βαρδινογιάννη» από τους αρμόδιους φορείς. 

Η απαίτηση τόσο της Super League όσο της αστυνομίας (για να πάρει ο ΟΦΗ την άδεια για το Γεντί Κουλέ) ήταν να τοποθετηθεί είτε plexi glass, είτε μεταλλική κατασκευή  κατά μήκος των τριών παραπάνω θυρών (κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ορατότητα προς τον αγωνιστικό χώρο), προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά που είδαμε πέρυσι στις συγκεκριμένες θύρες (να ανεβαίνουν κάποιοι στα κάγκελα και να απειλούν ότι θα μπουν μέσα, να απειλούν και να φτύνουν παίκτες κλπ).

Τελικά μετά από πολλές συναντήσεις, διαβουλεύσεις και επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς, η ομάδα του Ηρακλείου πήρε την άδεια, με την προϋπόθεση να μπουν σεκιούριτι στην πρώτη σειρά των θυρών 2,3,7. Άρα εκεί δεν μπορεί να διαθέσει πλέον εισιτήρια, λόγω της συμπεριφοράς κάποιων φιλάθλων.

Η ομάδα του Ηρακλείου μάλιστα προχώρησε και στην εξής ανακοίνωση: 

Το νέο, πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο του αθλητικού νόμου απαιτεί τη συμμόρφωση όλων στους κανόνες, προκειμένου να προστατεύσουμε το “σπίτι” μας και για μια ακόμα αγωνιστική σεζόν ο κόσμος του ΟΦΗ να αποτελέσει τον 12ο ποδοσφαιριστή της ομάδας μας.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να μη δώσουμε το παραμικρό δικαίωμα με τις πράξεις μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του γηπέδου μας.

Σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο, όλα τα γήπεδα πλέον ελέγχονται από σύστημα καμερών ασφαλείας, γι’ αυτό και τα μέτρα πρόληψης θα είναι αυστηρά, ενώ σε προσωπικό επίπεδο οι κυρώσεις που θα υπάρξουν απ’ την ομάδα μας θα είναι ακόμα πιο αυστηρές. σε όσους δε συμμορφώνονται με τους κανόνες και δε σέβονται το συντριπτικό ποσοστό των φιλάθλων μας.

Γνωρίζοντας όλοι τις ιδιαιτερότητες του γηπέδου μας θα πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε τον ΟΦΗ και το “σπίτι” μας. Να μην επιτρέψουμε στους λίγους και σε μεμονωμένα περιστατικά να στερήσουν το γήπεδο από τους πολλούς.

Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φέρει μία μικρή αναστάτωση στις τάξεις των οπαδών του ΟΦΗ και συγκεκριμένα στους κατόχους διαρκείας των Θυρών 2,3,7. Συγκεκριμένα, αποδέχονται μεν την θέση της διοίκηση, ωστόσο θέτουν το εύλογο ερώτημα στη ΠΑΕ ΟΦΗ,  όταν εδώ και χρόνια πληρώνει υπέρογκα χρηματικά ποσά από την παραβατική συμπεριφορά των οργανωμένων οπαδών της Θύρας 4 γιατί η διοίκηση το περνάει στα «ψιλά» και δεν παίρνει δραστικά μέτρα. Επίσης κάνουν λόγω ότι το υβρεολόγιο της Θύρας 4 είναι τέτοιο… που είναι ακατάλληλο για μικρά παιδιά, που καθιστά πολύ δύσκολο τους γονείς να τα πάρουν και να πάνε στο γήπεδο...

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το γήπεδο του ΟΦΗ, γνωστό και ως «Γεντί Κουλέ», ίσως είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα που οι τελικές γραμμές του αγωνιστικού χώρου με τις κερκίδες είναι σε τόσο κοντινή απόσταση. Όταν η επιτρεπτή απόσταση πρέπει να είναι μίνιμουμ στα 5 μέτρα… Ενώ στις κερκίδες 1 και 6 του γηπέδου του ΟΦΗ που έχουν ορισθεί από τη γηπεδούχο ομάδα ως κερκίδα φιλοξενούμενων δεν υπάρχουν διαχωριστικά κιγκλιδώματα ύψους 2,5-3 μέτρων.

Η ΚΥΑ όμως είναι σαφής: «Στις αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες διεξάγοντας αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας η περίφραξη αποτελείται από είτε κιγκλιδώματα είτε plexi glass ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων & πενήντα εκατοστών».

Αυτό από μόνο του, δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών, και όσων βρίσκονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και των φιλάθλων που βρίσκονται στις κερκίδες.

Επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για εκκένωσης του γηπέδου, οι φίλαθλοι που θα βρίσκονται μέσα, πραγματικά δεν θα ξέρουν από που να φύγουν, καθώς οι θύρες του γηπέδου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν την ομαλή έξοδο τους από αυτό.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι σε παλαιότερα δημοσιεύματα τοπικών Μ.Μ.Ε. του Ηρακλείου, έκαναν λόγο ότι το γήπεδο των ασπρόμαυρων έχει θέμα στατικότητας και γι αυτό το λόγο ενώ έχει χωρητικότητα  9.088 θέσεων, εκδίδονται περίπου 5-6 χιλιάδες εισιτήρια, για λόγους ασφαλείας.

Τέλος, η κατάσταση σε όλα τα σκέπαστρα του γηπέδου είναι σε αθλία κατάσταση, όπως μπορείτε να διαπιστεύεται και στις φωτογραφίες παρακάτω, που δείχνει ότι έχει να γίνει συντήρηση εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα όταν βρέχει σε αρκετά σημεία οι φίλαθλοι θα πρέπει να κρατάνε μαζί τους ομπρέλα η να φοράνε αδιάβροχο, ενώ και στην Θύρα 7 εδώ και πάνω από δύο χρόνια από μία σωλήνα τρέχει νερό πάνω στους φιλάθλους.







Οι διοικούντες του ΟΦΗ ενώ τα γνωρίζουν όλα αυτά αδιαφορούν και βάζουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα τόσο των ποδοσφαιριστών όσο και των φιλάθλων. Η Super League απ' την άλλη, πως είναι δυνατών να επιτρέπει να διεξάγονται παιχνίδια σε ένα γήπεδο που δεν πληρεί καμία ασφάλεια σε ποδοσφαιριστές και φιλάθλους, ενώ υπάρχει και το Παγκρήτιο Στάδιο, που μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή αγώνα είτε Super League, είτε διεθνή; 

Του Γιάννη Παρασύρη

Από το Blogger.