28 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ποδοσφαιρικού παράγοντα και ευεργέτη, Θεόδωρου Βαρδινογιάννη!
Πριν 28 χρόνια σαν σήμερα(21 Σεπτεμβρίου 1996) έφυγε από την ζωή ο αείμνηστος και τεράστιος σε μέγεθος, άνθρωπος, παράγοντας και ευεργέτης του ποδοσφαίρου Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, στα 54 του χρόνια από οξύ καρδιακό επεισόδιο.
Ο άνθρωπος που αναγέννησε τον ΟΦΗ, μαζί με τα αδέλφια του Γιώργο και Βαρδή και τον έκανε γνωστό σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο.
Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο και τον ΟΦΗ στο τέλος της δεκαετίας του 1960. Στη δεκαετία του 1970 ήταν ένας από τους φανατικούς οπαδούς του ΟΦΗ σε όλα τα παιχνίδια στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Μετά που έγινε ΠΑΕ ο ΟΦΗ και παρουσιάσθηκαν έντονα οικονομικά προβλήματα, οι τότε παράγοντες της ομάδας του Ηρακλείου πριν το τέλος της δεκαετίας του 1970 είχαν πάει στον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και ζήτησαν οικονομική βοήθεια. Αυτό ήταν και η αρχή του τέλους για να μεγαλουργήσει ο ΟΦΗ.
Ο ΟΦΗ με τους μεγαλομετόχους του, τότε είχαν φροντίσει και είχαν στο ρόστερ τους, πολλούς καλούς παίκτες με αποτέλεσμα να παίζει στα ίσια τους μεγάλους της εποχής, όπου το 1986 ο ΟΦΗ τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Παναθηναϊκό και αυτό ήταν η μόνο αρχή. Την, αμέσως, επόμενη χρονιά ήταν η καλύτερη στην ιστορία της ομάδας αφού κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος.
Στον τελικό της 21ης Ιουνίου του 1987 το ματς με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ έληξε ισόπαλος με 1-1, αλλά οι «ασπρόμαυροι» πήραν το τρόπαιο στα πέναλτι με 3-1 με τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου να ευστοχεί στο τελευταίο.
Το 1987 ο ΟΦΗ έφτασε μέχρι την φάση των «16» στο Κύπελλο UEFA. Δύο χρόνια μετά κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, ενώ το 1990 ξανά έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος αλλά ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 4-2 στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 17 Μαΐου.
Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης δεν είπε σχεδόν ποτέ όχι σε ότι του ζήτησε ο προπονητής, Ευγένιος Γκέραρντ δαπανώντας πολλά ποσά για μεταγραφές. Αξιοσημείωτο είναι πως η αγάπη του για τον ΟΦΗ τον έστελνε πολλές φορές και σε αγώνες εκτός Αττικής γιατί ήθελε να βλέπει την αγαπημένη του ομάδα μαζί με τους φανατικούς οπαδούς του συλλόγου.
Η αγάπη που είχε για τον ΟΦΗ ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης ήταν τόσο δυνατή όπου όταν είχε βρεθεί σε παιχνίδι του ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό δέχτηκε φραστική επίθεση από φιλάθλους των «πρασίνων» επειδή υπερασπιζόταν την ομάδα του.
Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης και τα αδέλφια του, άφησαν... προίκα στον ΟΦΗ ένα από τα πιο σύγχρονα αθλητικά κέντρα της Ευρώπης, το «Bαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο», που βρίσκεται στην περιοχή Σκαφιδαρά του Δήμου Γαζίου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ηρακλείου και καταλαμβάνει έκταση 50.000 τ.μ.
Οι εργασίες ανέγερσης του ξεκίνησαν το 1988 με χρήματα της οικογένειας Bαρδινογιάννη και αποτελεί ιδιοκτησίας του Ερασιτέχνη OΦH, η διοίκηση του οποίου το έχει ενοικιάσει στην ΠAE OΦH για 99 χρόνια.
Το Βαρδινογιάννειο Aθλητικό Kέντρο διαθέτει σήμερα τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που χρησιμοποιούνται από την πρώτη ομάδα του OΦH, από τις ομάδες Νέων, τα τμήματα ακαδημίας ποδοσφαίρου, αλλά και από την γυναικεία ομάδα.
Επίσης, υπάρχουν και κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα μέσα.
Στο ισόγειο, είναι τα αποδυτήρια. Σε χώρο 40 τ.μ. υπάρχει ένα σύγχρονο φυσιοθεραπευτικό- εργομετρικό κέντρο που περιλαμβάνει:
Σάϊπεξ, υπέρηχο, διαδυναμικά ρεύματα, δεινόλουτρο, λέιζερ, ψυχρά και θερμά επιθέματα, διαθερμίες, πισίνα, σάουνα, ποδήλατο, απινιδωτής
καρδιάς, πιεσόμετρο, οξύμετρο για την μέτρηση των αυτιών και του οφθαλμών,μικρό χειρουργικό σετ.
Eπίσης υπάρχει μπαρ, δύο γραφεία και αποδυτήρια για τους προπονητές, γυμναστήριο 60 τ.μ. που είναι πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, δύο σύγχρονα αποδυτήρια, αποδυτήρια για τους διαιτητές και τα γραφεία της ΠAE OΦH.
Η ελάχιστη τιμή που μπορούσε να κάνει ΟΦΗ στη μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας ήταν να μετονομάσει το γήπεδο του σε «Θόδωρος Βαρδινογιάννης».
Πάντως, έπεσαν «μέσα» όσοι πίστεψαν πως μετά το θάνατο του Θόδωρου ο ΟΦΗ δεν θα ήταν ο ίδιος καθώς ζούσε.
Για τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη δεν υπήρχε άλυτο πρόβλημα, ήταν η ψυχή του ΟΦΗ! Ο θάνατος του ήταν τόσο αιφνίδιος που ούτε διαθήκη δεν είχε αφήσει.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 έγινε μια από τις πιο βέβηλες πράξεις καθώς άγνωστοι μετά την συμπλοκή στο Ηράκλειο με απολογισμό τον θάνατο του Γιάννη Ρουσάκη έβγαλαν από το γήπεδο του ΟΦΗ την φωτογραφία του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη. Με την ΠΑΕ ΟΦΗ, να επανατοποθετεί την φωτογραφία του μετά από χρόνια ξανά στο γήπεδο.
Του Γιάννη Παρασύρη