Η «γιορτή» του Final 8 Κυπέλλου με απαγορεύσεις συνθημάτων!
Το ΑΣΕΑΔ από εχθές Τετάρτη (12/2) έκρινε παράνομη τη σύνθεση της ΚΕΔ που είχε ορίσει η ΕΟΚ στις 11 Οκτωβρίου 2024. Η απόφαση αυτή δεν είναι «τυπική» ή «διαδικαστική», όπως θέλουν να τη βαφτίσουν κάποιοι. Είναι απόλυτα ουσιαστική, γιατί αφορά τον πυρήνα του ελληνικού μπάσκετ: τη διαιτησία.
Η παράνομη ΚΕΔ λειτούργησε για μήνες, όρισε διαιτητές σε δεκάδες κρίσιμα παιχνίδια, αλλοίωσε αποτελέσματα και τώρα όλα αυτά προσπερνιούνται σαν να μη συνέβη τίποτα. Η ΕΟΚ συγκάλεσε εκτάκτως το Δ.Σ. και αποφάσισε να… απλώς αλλάξει ονόματα, σαν να είναι όλα θέμα «καλλωπισμού» και όχι ουσίας.
Η νέα σύνθεση της ΚΕΔ (Κουκουλεκίδης, Μπήτης, Πηλοΐδης) είναι σαν να βάζεις καινούργια κουρτίνες σε ένα σπίτι που έχει γκρεμιστεί. Η πραγματικότητα είναι μία: η προηγούμενη ΚΕΔ κρίθηκε παράνομη, και αυτό σημαίνει ότι όλα τα παιχνίδια που διεξήχθησαν υπό τις αποφάσεις της θα έπρεπε να επανεξεταστούν.
Αν υπήρχε σοβαρή Ομοσπονδία, το Final 8 δεν θα ξεκινούσε ποτέ, μέχρι να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
Η ΕΟΚ, αντί να διαφυλάξει τη διαφάνεια και το κύρος της διοργάνωσης, αποφάσισε να κινηθεί σε γνώριμα μονοπάτια, απαγορεύοντας διακριτικά και συνθήματα στο Ηράκλειο, δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή της να ελέγξει πλήρως το κλίμα στις εξέδρες.
Γιατί αυτή η εμμονή να γίνεται το Final 8 στο Ηράκλειο; Γιατί επιλέγεται ξανά και ξανά μια πόλη χωρίς την κατάλληλη μπασκετική υποδομή και δίχως την ένταση που χαρακτηρίζει τις έδρες των μεγάλων ομάδων;
Η απάντηση είναι απλή: ελεγχόμενο περιβάλλον, προετοιμασμένο έδαφος και όλα υπό έλεγχο.
Απαιτείται ακύρωση και επανεκκίνηση
Ο Παναθηναϊκός ζήτησε την αναστολή του Final 8, αλλά το αίτημά του αγνοήθηκε επιδεικτικά. Κανείς δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις.
• Γιατί μία παράνομη ΚΕΔ πήρε αποφάσεις επί μήνες χωρίς κανένα έλεγχο;
• Πώς γίνεται το μπάσκετ να συνεχίζεται σα να μην έχει συμβεί τίποτα, όταν έχει αναγνωριστεί επισήμως ότι η διαιτησία λειτουργούσε με παρανομίες;
Η ΕΟΚ συνεχίζει να βαφτίζει «γιορτή» μια διοργάνωση που έχει στηθεί σε σαθρά θεμέλια. Όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη:
Η παράνομη διαιτησία δεν γίνεται… νόμιμη επειδή άλλαξαν τα πρόσωπα. Και ένας θεσμός που λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να έχει την παραμικρή αξιοπιστία.