Η λανθασμένη πρόταση μομφής, η απουσία του από την εκδήλωση και η επαγγελματική διαιτησία...
Η βασική του ένσταση αφορά την πρωτοβουλία της διοίκησης του ΣΕΔΚΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της ΟΔΚΕ. Θεωρεί πως η απόφαση αυτή ήταν απολύτως λανθασμένη και ότι έπρεπε να έχει τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση των διαιτητών. Επισημαίνει, μάλιστα, πως η ΟΔΚΕ είναι ένας θεσμικός φορέας, ανεξαρτήτως των προσώπων που την εκπροσωπούν, και οι ενέργειες των συνδέσμων πρέπει να γίνονται με σεβασμό προς τον θεσμικό της ρόλο.
Η βασική του ένσταση αφορά την πρωτοβουλία της διοίκησης του ΣΕΔΚΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της ΟΔΚΕ. Θεωρεί πως η απόφαση αυτή ήταν απολύτως λανθασμένη και ότι έπρεπε να έχει τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση των διαιτητών. Επισημαίνει, μάλιστα, πως η ΟΔΚΕ είναι ένας θεσμικός φορέας, ανεξαρτήτως των προσώπων που την εκπροσωπούν, και οι ενέργειες των συνδέσμων πρέπει να γίνονται με σεβασμό προς τον θεσμικό της ρόλο.
Για τη σημερινή δικαστική δικαίωση της ΟΔΚΕ ανέφερε ότι η απόφαση είναι η ορθή και δεν επιτρέπεται να υπάρχει "καπέλωμα" από φορείς, που δεν έχουν άμεση σχέση με τη διαιτησία. "Αποτελεί μια δικαίωση των Ελλήνων διαιτητών η απόφαση του δικαστηρίου", ανέφερε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές: "Ας κοιτάξουν οι φορείς αυτοί να λύσουν τα τόσο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι ας αφήσουν τους διαιτητές στην ησυχία τους... Ο ρόλος της ΟΔΚΕ ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτετος".
Ο Θόδωρος Βιδάλης ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη του ΣΕΔΚΑ, με ιστορικό ταυτοποίησης Νο26, έχοντας υπηρετήσει ως σύμβουλος, γενικός γραμματέας και πρόεδρος. Ο ίδιος πάντοτε έθετε ως προτεραιότητα την ενότητα της διαιτησίας και τη διαφύλαξη των θεσμών. Η απόφασή του να μην παραλάβει την τιμητική διάκριση σε μια επίσημη εκδήλωση, αλλά να προτιμήσει μια μηνιαία συγκέντρωση των διαιτητών, όπως ανέφερε χαρακτρηριστικά, έχει συμβολικό χαρακτήρα. Δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα περιβάλλον που, κατά την άποψή του, απομακρύνεται από τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε.
Ένα από τα σημαντικά σημεία που αναδεικνύει ο Βιδάλης αφορά τον τρόπο συγκρότησης των διοικήσεων των συνδέσμων διαιτητών. Υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, οι διοικήσεις των συνδέσμων πρέπει να αποτελούνται από μη εν ενεργεία διαιτητές. Μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκή στελέχη, επιτρέπεται η συμμετοχή εν ενεργεία διαιτητών. Στην περίπτωση του ΣΕΔΚΑ, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα στελέχη όπως οι κ. Μωυσιάδης, Διμπινούδης και Κυρτάτας, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η διοίκηση θα μπορούσε να λειτουργήσει με βάση τις θεσμικές προβλέψεις.
Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύει το πρόβλημα της σύνθεσης και της λειτουργίας των συνδέσμων, που συχνά δεν ακολουθούν πιστά το θεσμικό πλαίσιο. Η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες και η λήψη αποφάσεων χωρίς τη συναίνεση της γενικής συνέλευσης οδηγούν σε κρίσεις, όπως αυτή που βλέπουμε σήμερα στη διαιτησία.
Το ιστορικό της Επαγγελματικής Διαιτησίας και η παρέμβαση της ΕΟΚ
Ο Θόδωρος Βιδάλης έκανε, επίσης, μια ιστορική αναδρομή, συνδέοντας τη σημερινή κατάσταση με παρελθόντα γεγονότα. Θύμισε πως το 2000 υπήρξε μια σοβαρή προσπάθεια να γίνει η διαιτησία επαγγελματική. Τότε, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Μανώλης Παπακαλιάτης και ο διευθυντής του συνδέσμου, Κώστας Ρήγας, διοργάνωσαν μια συνάντηση με τους διαιτητές της Α1 στο γήπεδο του Μίλωνα, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της διαιτησίας.
Ωστόσο, όπως αναφέρειο Βιδάλης, η πρωτοβουλία αυτή προσέκρουσε στην αντίδραση της ΕΟΚ. Η Ομοσπονδία, με τη συμβολή του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, κατάφερε να αποτρέψει την εφαρμογή της επαγγελματικής διαιτησίας, πείθοντας τον Παπακαλιάτη να καθυστερήσει το εγχείρημα. Το αποτέλεσμα ήταν η ματαίωση του σχεδίου, με τη διαιτησία να παραμένει σε ένα καθεστώς αμφιλεγόμενης διοικητικής εξάρτησης από την ΕΟΚ.
Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία. Ο Βιδάλης υπογραμμίζει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και πως, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν παρεμβάσεις που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέλιξη της διαιτησίας. Η ΟΔΚΕ μπορεί να αποτελεί το θεσμικό όργανο των διαιτητών, αλλά η ΕΟΚ συνεχίζει να έχει σημαντική επιρροή, καθιστώντας δύσκολη την αναβάθμιση του κλάδου.
Η αναγκαιότητα αναβάθμισης της Διαιτησίας
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΔΚΑ επισημαίνει πως η διαιτησία δεν μπορεί να παραμείνει στάσιμη. Χρειάζεται μια συνολική αναβάθμιση, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται σε θεσμικές αλλαγές και στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της ΟΔΚΕ. Οι διαιτητές οφείλουν να έχουν έναν ισχυρό, ανεξάρτητο φορέα που θα προστατεύει τα δικαιώματά τους και θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στη διοίκηση του χώρου.
Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται πρώτον να υπάρξει σεβασμός στις θεσμικές διαδικασίες, όπως ανέφερε ο Βιδάλης, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά και όχι αυθαίρετα από τις διοικήσεις των συνδέσμων. Δεύτερον, η ΟΔΚΕ θα πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο της και να διεκδικήσει μεγαλύτερη αυτονομία από την ΕΟΚ, προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπιστία και το κύρος της διαιτησίας.
Η τοποθέτηση του Θόδωρου Βιδάλη δεν αποτελεί απλώς μια προσωπική στάση, αλλά ένα καμπανάκι για την κατάσταση στη διαιτησία. Η αντίθεσή του στην πρόταση μομφής κατά της ΟΔΚΕ, η επισήμανση των θεσμικών προβλημάτων και η αναδρομή στις αποτυχημένες προσπάθειες επαγγελματικοποίησης της διαιτησίας δείχνουν την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση.
Referees