Λ. Ριτζαλέου: Κάθε ακαδημία πρέπει να προσφέρει σταθερότητα και συνέπεια για να υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη στα παιδιά που διδάσκει
Η διευθύντρια ακαδημιών της ομάδας Μπάσκετ του Α.Σ. Πανοράματος Λίνα Ριτζαλέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «infosports.gr» μίλησε τόσο για την επιβολή lock down στις αθλητικές ακαδημίες και στις αθλητικές δραστηριότητες, όσο και για τις ακαδημίες του Γυναικείου Μπάσκετ.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Λίνας Ριτζαλέου:
Ε.Ρ.: Πια είναι η άποψη σου για την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή lock down στις αθλητικές ακαδημίες και στις αθλητικές δραστηριότητες;
Α.Π.: Τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής, η κατάσταση δε θα ήταν τόσο επώδυνη για τα σωματεία.
Προφανώς και όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι θα επανέλθουν δύσκολα. Ο αθλητισμός είναι μέσο κοινωνικοποίησης, άρα και προφανώς θα είναι μέσο διασποράς του covid-19, όταν δεν έχεις λάβει σαν ακαδημία τις απαραίτητες συστάσεις των ειδικών. Μέλημά μας ήταν η καθημερινή απολύμανση από αρμόδιες εταιρείες αλλά και από τους ίδιους τους προπονητές.
Στο προηγούμενο Lockdown επιτράπηκε η αθλητική δραστηριότητα σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά όχι η επανέναρξη των αθλητικών ακαδημιών. Κάτι φοβερά οξύμωρο. Η απασχόληση των παιδιών θα μπορούσε να ήταν τότε με την επίβλεψη των ειδικών, που προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και έλεγχο σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, κάτω από το βλέμμα του προπονητή.
Ε.Ρ.: Το προφίλ και την φιλοσοφία που πρέπει να έχει μία ακαδημία Μπάσκετ
Α.Π.: Θα αναφερθώ στο προφίλ της δικής μας ακαδημίας (Α.Σ.Πανοράματος) που πρεσβεύω.
-Το πιο σημαντικό στοιχείο των προπονητών μας είναι ο παιδαγωγικός τρόπος προσέγγισης,
- η πολυετής συνεργασία με τους ίδιους προπονητές που δημιουργούν ένα άρτιο μεθοδικό πρόγραμμα βασικών δεξιοτήτων αφού η επαγγελματική σταθερότητα, προσφέρει αυτές τις συνθήκες. Κάθε ακαδημία πρέπει να προσφέρει σταθερότητα και συνέπεια για να υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη στα παιδιά που διδάσκει!
-οι προπονητές της ακαδημίας θα πρέπει να απασχολούνται και στα αγωνιστικά τμήματα για την ομαλότερη ένταξη και εξέλιξη των αθλητών/τριών
Ε.Ρ.: Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του γυναικείου και του ανδρικού μπάσκετ και πως βλέπεις μία γυναίκα προπονήτρια το να κοουτσάρει ανδρικές ομάδες;
Α.Π.: Οι διαφορές είναι τεράστιες σε ευκαιρίες αλλά και σε δυνατότητες και συνθήκες στα αντρικά και γυναικεία πρωταθλήματα.
Σαφέστατα το αντρικό πρωτάθλημα παρέχει περισσότερο θέαμα, έχει περισσότερες ομάδες, περισσότερους φιλάθλους, πολλούς χορηγούς -υποστηρικτές, αλλά και το γυναικείο basketball έχει μια άγρια ομορφιά μέσα από τις δυσκολίες του..
Η δυνατότητα εξέλιξης των προπονητριών στον χώρο μας είναι χαμηλή πλέον, αλλά τουλάχιστον όχι μηδαμινή, γιατί, σαφέστατα, αποτελεί ανδροκρατούμενο άθλημα! Εάν αποτελούσε άθλημα ευλυγισίας θα συνέβαινε, προφανώς, το αντίθετο. Κατ΄ επέκταση, προσπαθούμε πολύ παραπάνω για την αποδοχή στο χώρο είτε με επιμόρφωση είτε με εκπαίδευση είτε με ατελείωτες προπονητικές ώρες για να μη γίνονται λάθη, που δύσκολα συγχωρούνται στις γυναίκες. Ωστόσο, όταν η αποδοχή υπάρχει, είναι μια τεράστια προσωπική νίκη!
Ε.Ρ.: Ποιες αρχές θα πρέπει να έχει και να στηρίζεται μία ακαδημία μπάσκετ γυναικών;
Α.Π.: Ίδιες αρχές θα πρέπει να έχει μία ακαδημία αγοριών και κοριτσιών χωρίς διακρίσεις. Η γυναικεία μας ομάδα μετά από 3 χρόνια λειτουργίας, αγωνίζεται πλέον στην Α2 γυναικών, με μια προσπάθεια του Επίτιμου προέδρου κου Ριτζαλέου Χρήστου και φίλων και παραγόντων επί σειρά ετών για την ύπαρξη τμημάτων κοριτσιών στην ακαδημία μας. Πλέον τα τμήματα των αναπτυξιακών ηλικιών είναι αποκλειστικά για κορίτσια και όχι μικτά όπως συνηθίζεται και έτσι θα πρέπει να λειτουργεί μία ακαδημία κοριτσιών, με έναν κορμό τμημάτων για απασχόληση και εξέλιξη(τμήματα ακαδημιών, μίνι κοριτσιών &αγωνιστικών τμημάτων παγκορασίδες, κορασίδες, νεάνιδες)
Και τα κορίτσια μπορούν να παίξουν basketball, ας δημιουργήσουμε εμείς τις συνθήκες για αυτό
Ε.Ρ.: Ένας προπονητής ακαδημίας αθλητών, οι συνθήκες είναι τέτοιες που τον αναγκάζουν να είναι παράλληλα προπονητής, γυμναστής, ψυχολόγος, με αποτέλεσμα να πέφτουν πάνω του αρκετά κομμάτια εκτός από την τακτική. Όλο αυτό πόσο δύσκολο είναι για ένα προπονητή;
Α.Π.: Αναμφισβήτητα οι γνώσεις των προπονητών θα πρέπει να είναι πολύπλευρες για τις ανάγκες της καθημερινότητας, όπως και η εκπαίδευση. Ίσως σε όλα τα παραπάνω ειδικά για τη στελέχωση των αναπτυξιακών τμημάτων να είναι εξίσου σημαντική και η εκπαίδευση των Πρώτων Βοηθειών πέρα από τη συνεχής ενημέρωση και υποχρέωση όλων των καθηγητών φυσικής αγωγής για εκπαίδευση στις νέες τάσεις της Επίσημης της φυσικής αγωγής. Προσωπικά, χρειάστηκε να παρέμβω με πρώτες βοήθειες σε αθλητή μου που έπεσε η γλώσσα, κατά τη διάρκεια αγώνα, και από τότε παροτρύνω συναδέλφους για την εκπαίδευσή τους στην επείγουσα ιατρική. Όλα αυτά είναι δύσκολα αλλά και υποχρέωση όλων μας που αγαπάμε και σεβόμαστε το επάγγελμά μας
Ε.Ρ.: Κατά την γνώμη σου, τι κίνητρο πρέπει να έχει ένα μικρό παιδί όπου κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο του μπάσκετ μέσα από τις ακαδημίας κάποιας ομάδας και τι συμβουλή θα δίνατε στο ίδιο και τι στους γονείς του;
Α.Π.: Αποτελεί καθημερινότητα για εμάς πλέον και στον Α.Σ.Πανόραμα να αφήνουμε το παιδί να διαλέξει το άθλημά του. Έχει δημιουργεί μια κυψέλη ακαδημιών καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, αντισφαίρισης και στίβου , που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παιδάκι να διαλέξει το άθλημα που του αρέσει. Κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού έτους, σαφέστατα μπορεί να αλλάξει άθλημα ή να συμμετέχει σε πάνω από 1 άθλημα, με ένα ατομικό πρόγραμμα προπονήσεων. Άρα, ας αφήσουμε στα παιδιά να επιλέξουν το άθλημά μας. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι γονείς και οι κηδεμόνες την εκπαίδευση και επιμόρφωση των προπονητών/τριων και αν ο τρόπος διδασκαλίας τους να είναι παιδαγωγικός.
Ε.Ρ.: Το μπάσκετ είναι ένα κατεξοχήν άθλημα τακτικής. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προετοιμασία για ένα παιχνίδι;
Α.Π.:Η ομορφιά του αθλήματος που υπηρετούμε είναι η δυνατότητα να παρέμβεις σε τακτική πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα, εξίσου. Σε αγωνιστικά τμήματα, και επίπεδα ενηλίκων μέλημά μας, είναι η μερική και η ομαδική τακτική αλλά και το Scounting του αντιπάλου σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, δεν αποτελεί τόσο έντονο μέλημά μας η τακτική σε αγωνιστικά τμήματα ανηλίκων που προτεραιότητά μας είναι θεμελιώδεις δεξιότητες όπως ball control, shooting, passing, coordination και πώς να διασκεδάζεις, μαθαίνοντας !!
Ε.Ρ. : Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή ενός προπονητή για μια νίκη και πώς αντιμετωπίζεται μια ήττα;
Α.Π.: Στον Α.Σ.Πανόραμα σε σύμφωνη γνώμη όλων των συνεργατών μας, επιλέγουμε να μη μετράμε σκορ στις αναπτυξιακές ηλικίες.
Δε μας νοιάζει το σκορ λέμε στα παιδιά!!!Μέλημα των παιδιών είναι να περάσουν καλά , να εφαρμόσουν όλα αυτά που μαθαίνουν στη προπόνηση, που αποτελεί καθημερινή νίκη να το καταφέρνουν! Σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, όταν πλέον μπορούμε να διαχειριστούμε τη νίκη και την ήττα, η ήττα σαφέστατα αποτελεί μεγαλύτερος δάσκαλος για τη πρόοδό μας. Χάνουμε και κερδίζουμε όλοι μαζί χωρίς να επιρρίπτουμε ευθύνες με team work στόχο
Ε.Ρ. : Τα κορίτσια αντέχουν την πίεση του πρωταθλητισμού;
Α.Π.: Σαφέστατα αντέχουν την πίεση, ωστόσο η λέξη πρωταθλητισμός είναι παρεξηγημένη. Ο πρωταθλητισμός, κατά τη γνώμη μου έχει ως σκοπό μόνο τη Νίκη με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος και όχι τη βελτίωση. Ωστόσο, αξιοσημείωτο αποτελεί η αντίληψη των νεαρών καλαθοσφαιριστριών στην παιδική ηλικία που είναι πιο άμεση , σε σχέση με τα αγόρια, και ίσως να οφείλεται σε πρώιμη βιολογική ωρίμανση, κάτι που φαίνεται μετά να εξισορροπείται άρα όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου φύλου μπορούν να συμμετέχουν με μια καλή σωματική και νοητική απόδοση.
Ε.Ρ. : Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που ασκούν πίεση στα παιδιά; (π.χ γονείς, σχολείο αποτελέσματα)
Α.Π.: Πλέον τα παιδιά στο βωμό της πολύπλευρης γνώσης, έχουν να διαχειριστούν τεράστιες πιέσεις , πόσο μάλλον στην περίοδο covid-19 που βρισκόμαστε παιδιά περιορίζονται στο "φόβο " της πανδημίας σε ένα νέο περιβάλλον, με νέα ρουτίνα και τεράστιες ανησυχίες που οφείλουμε να ακούσουμε και να καθησυχάσουμε! Στον αθλητικό τομέα, τονίζω ξανά, ότι το παιδί θα πρέπει να επιλέγει να έρχεται για προπόνηση σαν αποτέλεσμα της δικής του επιθυμίας !
Ε.Ρ.: Το ‘’αθλητικό σχολείο’’ βοηθούσε στην βελτίωση και την εξέλιξη των νεαρών αθλητών και αν θα πρέπει να επαναλειτουργήσει;
Α.Π.:Ο μηχανισμός ανάδειξης ταλέντων ,δυστυχώς μειονεκτεί, με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες για παιδιά που πραγματικά το αξίζουν. Το αθλητικό σχολείο αποτελούσε ένα μέσο ανάδειξης ταλέντων που κάποιες φορές οι αρμόδιοι εκμεταλλεύτηκαν. Ωστόσο, θα έπρεπε να λειτουργεί και σα μέσο απορρόφησης του κλάδου των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
Η Λίνα Ριτζαλέου είναι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Ενόπλων Δυνάμεων και Δ.Ι.Ε.Κ.
Ειδικός Αθλητικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας
Ειδικός στη Φυσική Δραστηριότητα & στην Ποιότητα Ζωής
Γενική Διευθύντρια Α.Σ.Πανόραμα
Γ.Π.