Οι πρώτοι πιθανοί αντίπαλοι των Ελληνικών ομάδων στα προκριματικά του Champions League

Η Super League βρίσκεται στην τελική ευθεία και τέσσερις ομάδες διεκδικούν μαθηματικά τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας. Οι ίδιες τέσσερις, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, τη φετινή σεζόν θα αποκομίσουν κάτι πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν χάσουν τον τίτλο, μια θέση στα προκριματικά του Champions League.

Η Ελλάδα θα δρέψει τους καρπούς της 15ης θέσης στην κατάταξη της UEFA όπου έκλεισε τη σεζόν 2021-2022 μέσω των ευρωπαϊκών εισιτηρίων που θα αποκομίσει για τη σεζόν 2023-2024.

Δύο εξ αυτών αφορούν τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, κάτι που έχει να συμβεί από τα αντίστοιχα προκριματικά του Champions League 2020-2021.

Τότε εκπροσώπησαν τη χώρα μας Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, τώρα ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής. Τότε οι “ερυθρόλευκοι” είχαν αρχίσει την πορεία τους από τα playoffs και ο “δικέφαλος” από τον 2ο προκριματικό, τώρα ο πρωταθλητής θα αρχίσει από τον 3ο προκριματικό εκτός συγκλονιστικού απρόπτου και ο δευτεραθλητής από τον 2ο προκριματικό.

Με τις ρωσικές ομάδες νοκ άουτ για δεύτερη σερί χρονιά, ο πρωταθλητής θα γλιτώσει ένα γύρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τον θερινό προγραμματισμό. Τα πρώτα παιχνίδια του 3ου προκριματικού γύρου θα διεξαχθούν στις 8-9 Αυγούστου και τα δεύτερα στις 15 του μήνα (κλήρωση στις 24 Ιουλίου).

Αν ο πρωταθλητής άρχιζε την πορεία του από τον 2ο προκριματικό, τότε θα είχε τις ίδιες ημερομηνίες με τον δευτεραθλητή Ελλάδας, δηλαδή θα αγωνιζόταν αρχικά στις 25-26 Ιουλίου και κατόπιν 1-2 Αυγούστου (κλήρωση στις 21 Ιουνίου).

Οι πιθανοί αντίπαλοι του πρωταθλητή Ελλάδας

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτές τις περιστάσεις έχει να κάνει με τον αντίπαλο που θα αναδείξει η κληρωτίδα. Ο πρωταθλητής Ελλάδας είναι άγνωστος προς το παρόν, όπως και σε όλα τα πρωταθλήματα Ευρώπης που ακολουθούν το ίδιο καλεντάρι.

Στη Super League οι υποψήφιοι (μαθηματικά) είναι τέσσερις, σε άλλες χώρες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τους 15, αφού τα πράγματα είναι πολύ πρόωρα, λόγω της διακοπής της σεζόν για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Τα δύο φαβορί για τον ελληνικό τίτλο είναι και οι ομάδες με τον μικρότερο συντελεστή. Ο Παναθηναϊκός για την ακρίβεια δεν έχει δική του βαθμολογία λόγω της απουσίας του από την Ευρώπη την προηγούμενη πενταετία και από τη στιγμή που οι φετινοί βαθμοί είναι ελάχιστοι, υιοθετεί τον συντελεστή της Ελλάδας, ήτοι 5,045 βαθμοί. Η ΑΕΚ έχει συγκεντρώσει 11,000 βαθμούς την τελευταία πενταετία, επίδοση επίσης χαμηλή για το τι μπορεί να συναντήσει στον 3ο προκριματικό γύρο, αν κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Υπάρχουν ήδη τρεις ομάδες σε 1ο και 2ο προκριματικό με περισσότερους βαθμούς από την Ένωση και πολλές περισσότερες με περισσότερους βαθμούς από τον Παναθηναϊκό. Όταν ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα, αν κάποια από τις δύο ομάδες αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας, είναι απίθανο να βρίσκεται στους έξι ισχυρούς του 3ου προκριματικού γύρου. Κάτι που συνεπάγεται ότι θα βρίσκονται στους ανίσχυρους και σε περίπτωση πρόκρισης στα playoffs.

Στον αντίποδα, μόνο τέσσερις πρωταθλητές μπορούν να βρεθούν στον 3ο προκριματικό γύρο που να έχουν υψηλότερο συντελεστή από τους 39,000 βαθμούς του Ολυμπιακού. Όσο για τον ΠΑΟΚ, υπάρχουν οκτώ χώρες που μπορούν να βγάλουν πρωταθλητή με περισσότερους από τους 25,000 βαθμούς του δικεφάλου, με συνέπεια να μην είναι βέβαιη η παρουσία του σε ισχυρούς ή ανίσχυρους στον 3ο προκριματικό γύρο, αν κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Οι πιθανοί αντίπαλοι του δευτεραθλητή Ελλάδας

Πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα όσον αφορά τον δευτεραθλητή Ελλάδας, ο οποίος θα τοποθετηθεί στον 2ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών, μαζί με άλλους τρεις δευτεραθλητές: Βελγίου, Ελβετίας και Ουκρανίας.

Οι ελληνικές ομάδες μπορούν να εξετάσουν μόνο αυτά τα τρία πρωταθλήματα, από τα οποία μπορούν να εξαχθούν κάποια πρόωρα συμπεράσματα. Στην Ουκρανία, η Σαχτάρ (63,000) προπορεύεται με 49 βαθμούς η Ντνίπρο (8,000) έχει πέντε λιγότερους. Η Ζόρια (16,000) και η Ντινάμο Κιέβου (35,000) με 40 και 39 αντίστοιχα είναι οι μοναδικές που ρεαλιστικά μπορούν να διεκδικήσουν τη 2η θέση.

Στο Βέλγιο, η Γκενκ (18,000) με 71 βαθμούς και η Ουνιόν (18,000) με 69 κυνηγούν τον τίτλο, με την Άντβερπ (17,000) να είναι λίγο πιο πίσω με 66. Αυτές οι τρεις ομάδες θα τερματίσουν στις πρώτες τρεις θέσεις των playoffs (Γάνδη και Μπριζ έπονται με 55 βαθμούς) και όποια τερματίσει 2η στη βαθμολογία θα είναι πιθανή αντίπαλος της εκπροσώπου της Ελλάδας.

Στην Ελβετία, η Γιουνγκ Μπόις με 17 βαθμούς απόσταση από τη δεύτερη ομάδα περιμένει να “κλειδώσει” μαθηματικά τον τίτλο. Από πίσω της όλα είναι ρευστά, με τη Σερβέτ να έχει 40 βαθμούς και να ακολουθούν έξι ομάδες που έχουν από 36 έως 30 βαθμούς. Με εξαίρεση τη Βασιλεία που ανήκει σε αυτό το γκρουπ, όλες οι ομάδες που ενδέχεται να τερματίσουν στη 2η θέση έχουν μικρότερο συντελεστή από ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και μεγαλύτερο από Παναθηναϊκό.

Σε περίπτωση πρόκρισης της ελληνικής ομάδας όμως, η εικόνα είναι σαφώς πιο δύσκολη. Στο “κόλπο” προστίθενται ομάδες Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Σερβία και η Σέλτικ ή η Ρέιντζερς από τη Σκωτία, με συνέπεια μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ να έχουν ορισμένες πιθανότητες να βρίσκονται στους τρεις ισχυρούς του 3ου προκριματικού γύρου.

Από το Blogger.