Ο νέος κώδικας δεοντολογίας της ΕΠΟ, πρόκειται να διαχωρίσει τους στημένους αγώνες σε σοβαρούς ή μη

Η στάση της ΕΠΟ σχετικά με τα στημένα παιχνίδια γίνεται πιο επιεικής μετά την αλλαγή του κώδικας δεοντολογίας. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να τιμωρείται μία ομάδα που είναι υπαίτια για χειραγωγημένο παιχνίδι με χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση βαθμών.

Σε περίπτωση επανάληψης, θα υπάρχει διπλασιασμός προστίμων και αφαίρεσης βαθμών. Εν ολίγοις, μιλάμε για ποινές – χάδι από την ΕΠΟ…

Υπάρχει και το ενδεχόμενο υποβιβασμού ομάδας, αλλά αυτό μόνο για περιπτώσεις που θα κριθούν ως σοβαρές. Βέβαια αυτό μόνο σοβαρό δεν είναι. Ποιος μπορεί να κρίνει και πώς ορίζονται τα κριτήρια σοβαρότητας της εκάστοτε περίπτωσης;
Υπενθυμίζεται πως την ίδια ώρα γίνεται έρευνα για χειραγώγηση αγώνων. Σε αυτήν εμπλέκονται πέντε ΠΑΕ της Super League κι ακόμα 18 της Super League 2…
Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στον νέο κώδικα:

«Εάν υπαίτια είναι ομάδα (ΠΑΕ ή σωματείο) σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 26 παρ.3, τιμωρείται με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες ποινές:

α) Χρηματική Ποινή i.) τουλάχιστον εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000) αν η ομάδα κατά τον χρόνο της παράβασης συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α1΄Εθνικής Κατηγορίας,

ii.) τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) αν η ομάδα κατά τον χρόνο της παράβασης συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α2΄ Εθνικής Κατηγορίας και iii.) τουλάχιστον 20.000 ευρώ αν η ομάδα κατά τον χρόνο της παράβασης συμμετέχει σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Σε κάθε περίπτωση νέας παράβασης (επανάληψης) εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου η χρηματική ποινή που επιβάλλεται θα είναι τουλάχιστον διπλάσια εκείνης που επιβλήθηκε προηγουμένως.

β) Αφαίρεση τουλάχιστον τριών (3) βαθμών. Σε κάθε περίπτωση επανάληψης (νέας παράβασης) εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, οι βαθμοί που αφαιρούνται θα είναι τουλάχιστον διπλάσιοι εκείνων που αφαιρέθηκαν προηγουμένως.

γ) Υποβιβασμός. Σε σοβαρές περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνα ή διοργάνωσης και σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί τρίτη παράβαση εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου. Η ομάδα θα υποβιβάζεται
υποχρεωτικά στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.

δ) Επιστροφή τροπαίων. Εάν συνεπεία χειραγώγησης η υπαίτια ομάδα κέρδισε τρόπαιο διοργάνωσης, το τρόπαιο αυτό αφαιρείται και επιστρέφεται στη διοργανώτρια.

3. Αν μία ομάδα κριθεί υπαίτια χειραγώγησης ενός αγώνα, πέραν των λοιπών συνεπειών, χάνει τον αγώνα και αυτός κατακυρώνεται στην αντίπαλό της με τέρματα 3-0. Αν και οι δύο ομάδες κριθούν υπαίτιες χειραγώγησης, πέραν των λοιπών συνεπειών, χάνουν τους βαθμούς του συγκεκριμένου αγώνα.

4. Εάν η έρευνα αναφορικά με χειραγώγηση αγώνα ή διοργάνωσης ολοκληρωθεί μετά την λήξη της σχετικής διοργάνωσης, δεν μπορεί να έχει καμία συνέπεια στο αγωνιστικό αποτέλεσμα του αγώνα ή της διοργάνωσης. Πλην της επιβολής ποινής επιστροφής του τροπαίου της διοργάνωσης. Ένας αγώνας που κρίθηκε ως χειραγωγημένος, δεν επαναδιεξάγεται, αλλά οι υπαίτιοι τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του παρόντα Κώδικα. Η τιμωρία ή οι αγωνιστικές συνέπειες σε μία ομάδα, που θα κριθεί υπαίτια, εφόσον η υπόθεση δεν έχει κριθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διοργάνωσης ή την επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα της διοργάνωσης, θα επιβάλλονται από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

5. Σε υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων η δίκη διεξάγεται εντός 30 ημερών μετά τη λήξη της ερευνητικής διαδικασίας και την επίδοση κλήσης στον πειθαρχικά ελεγκτέο (ομάδα ή φυσικό πρόσωπο), η δε απόφαση εκδίδεται εντός 30 ημερών. Αναβολές δεν χορηγούνται. Η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ».

Από το Blogger.