Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Το να παίζουμε σε άδεια γήπεδα, είναι το πιο βαρύ που μπορούμε να υποστούμε»

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην συνέντευξη τύπου ενόψει του ματς με την Μακάμπι Χάιφα, μίλησε για τον «τελικό» αλλά και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον ελληνικό αθλητισμό.

Αναλυτικά ανέφερε:

Για το αν τον ανησυχεί η απραξία των προηγούμενων ημερών: «Όπως ήταν τα πράγματα τις τελευταίες δέκα μέρες, τις πρώτες 2-3 μέρες, προετοιμαζόμασταν για το παιχνίδι Πρωταθλήματος που αναβλήθηκε λόγω της υπόθεσης με τους διαιτητές και μετά μπορούσαμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα και να κάνουμε μία πιο φυσιολογική προετοιμασία για το ματς με την Μακάμπι. Ήδη έχουμε κάνει πολλά παιχνίδια σε πιο υψηλή ένταση και αυτές τις 7-8 μέρες από τη στιγμή που ξέραμε ότι δεν θα παίξουμε το παιχνίδι Πρωταθλήματος, μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε για να δουλέψουμε λίγο παραπάνω και να συγκεντρωθούμε πολύ περισσότερο στο πρώτο που έχουμε μπροστά μας με την Μακάμπι, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι, γιατί είναι πολύ απαιτητικό».

Για τα όσα έχουν συμβεί στον ελληνικό αθλητισμό τις τελευταίες μέρες: «Για όλους μας που είμαστε στο ποδόσφαιρο, το να παίζουμε σε άδεια γήπεδα, είναι το πιο βαρύ που μπορούμε να υποστούμε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον κάθε ποδοσφαιριστή να παίξει σημαντικά παιχνίδια Πρωταθλήματος σε άδειες εξέδρες. Επειδή παίζουμε για τους φιλάθλους, αυτοί σου δίνουν το κίνητρο, πάρα πολλά πράγματα. Είναι πολύ βαρύ σε ό,τι αφορά εμάς τους ίδιους. Όμως, υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε γύρω μας. Η βία δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά παντού γύρω μας. Από την πλευρά μου πολύ δύσκολο να μπορώ να δώσω κάποια λύση. Ενδεχομένως μέσα από τη δουλειά μου και τις τοποθετήσεις μου, θα προσπαθήσω πάντα οι δηλώσεις μου να είναι τέτοιες που δεν θα παρασύρουν κάποια νέα παιδιά να κάνουν πράγματα που δεν στέκουν. Έχουμε σήμερα ένα νέο παιδί που παλεύει για τη ζωή του. Ένας αστυνομικός που πήγε απλά να κάνει τη δουλειά του. Είναι θέμα ίσως και της νοοτροπίας, του ταπεραμέντου. Πάρα πολλά πράγματα μαζεμένα.

Κατανοώ ότι δεν είναι εύκολη η απόφαση αν φτάνει μία κυβέρνηση να αποφασίζει για τα μέτρα στο ποδόσφαιρο, είναι σίγουρο πως θα είναι δύσκολο. Πρώτα πιστεύω ότι εμείς που είμαστε πρωταγωνιστές, να δώσουμε το πρώτο παράδειγμα είτε με τη συμπεριφορά μας, είτε με τις δηλώσεις μας, να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο ήρεμοι και ταπεινοί. Να μην δώσουμε έναυσμα σε νεότερα άτομα για να μπορούν να λειτουργήσουν με τρόπο που δεν είναι σωστός. Όταν μία κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα, καταλαβαίνω από την πλευρά μου πως είμαστε ουσιαστικά μόνο πρόβλημα, μόνο πονοκέφαλος. Κανείς δεν θέλει πονοκεφάλους. Και είναι λογικό οι αποφάσεις να είναι κατά κάποιο τρόπο εις βάρος μας, ελπίζοντας ότι μελλοντικά μπορεί να δώσουν έστω κάποια λύση σε θέματα που αφορούν τη βία.

Αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο κι ο ίδιος δεν περιμένω πάρα πολλά πράγματα για τη συνέχεια, ότι μπορεί δραστικά να αλλάξει κάτι. Γιατί είναι και θέματα της κουλτούρας. Γενικά στα Βαλκάνια είμαστε λίγο πιο θερμόαιμοι, αγαπάμε το ποδόσφαιρο με τον δικό μας τρόπο. Δεν θα είμαστε ποτέ όπως κάποιες χώρες που είναι ίσως λίγο πιο βόρειες όπου είναι πιο οικογενειακό το ποδόσφαιρο. Σε μας είναι πιο πόλεμος. Εκείνο που εγώ μπορώ να κάνω από την πλευρά μου, ίσως και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε ομάδες. Οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, οι παράγοντες να κοιτάξουμε πρώτα τον εαυτό μας και να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο. Να προφυλάξουμε το προϊόν που εξυπηρετούμε».

Από το Blogger.