Το αρχικό πλάνο της ΕΛ.ΑΣ. για την έλευση των οπαδών του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια

Δυστυχώς, στην Ελλάδα μία μεγάλη αθλητική εκδήλωση αντί να συνιστά ευκαιρία για γιορτή και χαρά, συνήθως εξελίσσεται σε αιτία άγχους, φόβου και κινδύνων. 

Η πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ελληνική Αστυνομία, επειδή η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην «Αγιά Σοφιά».

Αντίστοιχα, οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανησυχούν για την ακεραιότητά τους και την ασφάλεια των σπιτιών και των επιχειρήσεων τους. 

Άλλωστε, δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από την καταδρομική εκατοντάδων Κροατών χούλιγκαν, πριν από το παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τα Play Off του Champions League και τη δολοφονία του Μιχάλη.

Εδώ και μέρες, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ «πονοκεφαλιάζουν» για τα μέτρα τήρησης της τάξης, όχι μόνο ανήμερα του αγώνα, αλλά και την παραμονή του . Αφού η UEFA στους τελικούς των διοργανώσεων της, στήνει fan zones για τους οπαδούς των φιναλίστ και διεξάγει happenings που κορυφώνονται όσο πλησιάζει η σέντρα.

Είναι προφανές πως ο τελικός είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, λόγω της πρόκρισης του Ολυμπιακού. Η διαχείριση των εκδρομέων από τη Φλωρεντία, που θα ταξιδέψουν για να υποστηρίξουν τη Φιορεντίνα, θα είναι λιγότερο σύνθετη για την Ελληνική Αστυνομία, σε σύγκριση με τους «ερυθρόλευκους»,

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι η ασφαλής μετάβαση των οπαδών του Ολυμπιακού στην «Αγιά Σοφιά». Επειδή η οπαδική βία έχει φουντώσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αντιπαλότητας με την ΑΕΚ της οποίας ο κύριος όγκος των υποστηρικτών βρίσκεται εκεί, αλλά και του πυκνοκατοικημένου αστικού ιστού που παρέχει προϋποθέσεις για συγκρούσεις και δυσκολεύει την επιτήρηση.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Ηλεκτρικός θα επιλεγεί ως το κεντρικό μέσο μετακίνησης των «ερυθρόλευκων» προς την «ΟΠΑΠ Αρένα». Το σημείο συγκέντρωσης αναμένεται να οριστεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ή στο Φάληρο και να ανηφορίσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού με τους συρμούς του ΗΣΑΠ.

Το επόμενο δίλημμα είναι ο πιο κοντινός σταθμός του Ηλεκτρικού, στον οποίο θα αποβιβαστούν οι φίλοι του Ολυμπιακού: Περισσός ή Πευκάκια. Για την ώρα, προκρίνεται ο σταθμός στα Πευκάκια, διότι έχει μεγαλύτερο εξωτερικό χώρο για να συγκεντρωθούν οπαδοί και η διαδρομή μέχρι την «Αγιά Σοφιά», εκτιμάται πως είναι λιγότερο επικίνδυνη και πιο εύκολα επιτηρούμενη, συγκριτικά με τη ρότα από τον Περισσό.

Επιπλέον, το Άλσος έχει πύλες εισόδου και εξόδου που μπορούν να κλείσουν για την περίσταση και κατά συνέπεια, να λειτουργήσει ως φυσικό εμπόδιο. Σε αυτό το σενάριο, τα εισιτήρια των Πειραιωτών θα διατεθούν στο «πέταλο» προς το Άλσος και οι «βιόλα» θα καθίσουν στην πλευρά της Πλατείας του Αετού. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο χώρος προορίζεται για να φιλοξενήσει προκάτ γραφεία για την UEFA, τις media activities και άλλες οργανωτικές δομές του τελικού.

Επίσης, ορισμένα πούλμαν που θα έρθουν εκτός Αθηνών, θα μπορούν να σταθμεύσουν στο πάρκινγκ του ΟΑΚΑ και από εκεί να μεταβούν με τον ΗΣΑΠ στα Πευκάκια ή στον Περισσό. Άρα, θα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή των θεατών και από άλλη μία κατεύθυνση.

Στις αναλύσεις των αξιωματικών της ΕΛΑΣ, δεν υπάρχει απόφαση με μηδενικό ρίσκο. Τηρουμένων των συνθηκών, όλες οι επιλογές έχουν μικρότερο και μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου. Για την ώρα, κρίνεται πως το σενάριο που καταγράψαμε, είναι πιο εύκολα ελέγξιμο, σε σχέση με τις εναλλακτικές. Όπως, δεν πρόκειται για την οριστική και αμετάκλητη λύση. Αυτή θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες, στη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας με τους εμπλεκόμενους στον τελικό.

Από το Blogger.