Τουρνουά Ακρόπολις: Η ελληνική υπεροχή στις κατακτήσεις και οι επτά φιλοξενούμενοι που το έχουν σηκώσει

Το Τουρνουά Ακρόπολις Aegean φτάνει στο τέλος του, μετά από ένα τριήμερο στο ΣΕΦ, όπου η κορύφωση του ενδιαφέροντος θα φτάσει στην αποψινή (27/6, 20:00) αναμέτρηση της Εθνικής Ανδρών απέναντι στις Μπαχάμες των NBAers (Ειτον, Γκόρντον, Χιλντ, Μόμπλεϊ, Τζόουνς), που πέρυσι τέτοια εποχή απέκλειαν την Αργεντινή, για να κερδίσουν μια θέση στο Προολυμπιακό Τουρνουά και την ευκαιρία τους για παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η «γαλανόλευκη», που επέστρεψε στο φαληρικό γήπεδο μετά από 25 χρόνια εν όψει του Τουρνουά, όπου η ίδια θα είναι οικοδέσποινα στις 2-7 Ιουλίου, με νίκη θα είναι σίγουρα η νικήτρια του Ακρόπολις Aegean, ενώ ακόμη και με ήττα θα χρειαστεί διαφορά 21 πόντων και άνω, ώστε να χάσει την πρωτιά στην τριπλή ισοβαθμία με Μαυροβούνιο και Μπαχάμες.

Εφόσον η Εθνική Ομάδα κατακτήσει την κορυφή, θα είναι η 19η φορά στα 33 Τουρνουά Aegean Ακρόπολις, όπου θα έχει κόψει πρώτη το νήμα. Με 18 κατακτήσεις σε 32 διοργανώσεις, φυσικά, έχει τη «μερίδα του λέοντος», ενώ οι υπόλοιπες 14 κατακτήσεις ανήκουν σε συνολικά επτά χώρες, με την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία να έχουν από τέσσερις, τη Σερβία δύο και την Αργεντινή, τη Λιθουανία, τη Γεωργία και τους Επίλεκτους Σερβίας από μία. Η τελευταία κατάκτηση ανήκει το 2023 στην Ιταλία, που δε συμμετέχει φέτος στο Τουρνουά, ενώ η χώρα μας ήταν την προηγούμενη φορά, δηλαδή το 2022, η νικήτρια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2015 έως το 2022 είχαν μεσολαβήσει δύο κατακτήσεις από τη Σερβία και μία από τη Γεωργία, μέχρι να πάρει ξανά την πρώτη θέση το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η Ελλάδα μετρά την πρώτη της κατάκτηση το 1989, ξανά στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», μετά από τρεις σερί των Γιουγκοσλάβων στις απαρχές του ιστορικού Τουρνουά. Το πιο μεγάλο σερί κατακτήσεων καταγράφεται από το 2005 έως το 2010 με έξι σερί, τότε, περιπτώσεις όπου η Εθνική Ομάδα «πάτησε» στην κορυφή του Τουρνουά Aegean Ακρόπολις.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι περιπτώσεις είναι οι εξής: Είτε η Ελλάδα θα φτάσει στη 19η κατάκτηση του Τουρνουά Ακρόπολις Aegean, είτε οι Μπαχάμες θα γίνουν η 8η χώρα, που ανεβαίνει στην κορυφή.

Από το Blogger.